Young Ambassadors Forum, proiect al International Affairs, comunitate aflată sub egida organizației Voluntari pentru Idei și Proiecte, s-a desfășurat în perioada 11-14 aprilie 2016, timp în care o echipă ambițioasă, formată din tineri pasionați de domeniul relațiilor internaționale și al diplomației, a lansat o provocare ce poate fi rezumată în câteva cuvinte: „Game Change in the Age of Information.”

După un proces de selecție riguros, au fost desemnați cei 30 de Tineri Ambasadori, motivați spre a acționa ca o forță de schimbare în societate, care au acceptat fără ezitare să pornească într-o aventură de cunoaștere și formare, alături de profesioniști din zona relațiilor internaționale, științelor sociale și sfera business. 

Prima zi a proiectului a fost dedicată analizei impactului pe care Revoluția Digitale îl are asupra mediului internațional și național, deopotrivă.

În acest sens, evenimentul a debutat cu o prelegere susținută de Alexander Peyre-Dutrey, reprezentant al Ambasadei Suediei la București. Acesta a prezentat viziunea statului suedez asupra conceptului diplomației digitale, precum și premisele emergenței acesteia.

Primul panel al forumului a întrunit reprezentanți ai mediului academic, economic și politic, oferind astfel participanților o viziune polivalentă asupra implicațiilor Revoluției Digitale, respectiv asupra provocărilor și amenințărilor iminente în cadrul Erei Informaționale. În acest sens, participanții au fost onorați să îi aibă alături pe Mihai Cercel, fost diplomat și lector universitar în cadrul SNSPA, Alexandru Bodislav, antreprenor și lector univesitar în cadrul Academiei de Studii Economice, Huub Von Frijtag Drabbe și Liu Yang, reprezentanți ai Ambasadei Țărilor de Jos, respectiv a Republicii Populare Chineze.

În cadrul celui de-al doilea panel, un reprezentant al Ambasadei Statelor Unite a adus în discuție problematica securității cibernetice și a protecției datelor în contextul societății digitale.

La finalul zilei, participanții au participat activ într-o dezbatere centrată pe impactul real al Revoluției Digitale în contextul relațiilor internaționale, în cadrul căreia au valorizat informațiile asimilate în urma interacțiunii cu speakerii anterior menționați.

În cea de-a doua zi, atenția participanților s-a concentrat asupra impactului Revoluției Digitale în sfera socială, prin intermediul expertizei Dianei Dragoș, consilier în Cancelaria Primului-Ministru, Gabriel Trăistaru, specialist Europlus, Alin Popescu, masterand în analiza conflictelor, Bogdan Gavrilă, specialist IT și Răzvan Soare, specialist în comunicare și head-hunting.

Diversitatea subiectelor abordate, printre care se numără analiza comparativă a construcției campaniilor electorale din atât din mediul autohton, cât și internațional, traseul acestora în mediul online, precum și reglementările impuse în acest sens, viitorul comunicării digitale, cât și premisele democrației personale prin prisma problematicii protestelor sau ajustarea conflictelor, au oferit participanților și de această data o imagine de ansamblu cu privire la avantajele și dezavantajele Revoluției Digitale.

Ziua a treia a debutat cu o serie de abordări teoretice ale Revoluției Digitale, susținute de Ruxandra Manea, specialist în cultură coreeană și profesor colaborator la Universitatea din București, și Dragoș Apostu, Specialist în cadrul Cetelem România- BNP Paribas Group. Aceștia au împărtășit participanților viziunea lor asupra digitalizării sectorului educațional.

În aceeași zi, Oana Popescu, Director Global Focus, a expus, din prisma expertizei sale jurnalistice, conceptul de Propagandă și a vorbit despre rapoartele conflictelor dintre Occident și Rusia, iar Miruna Troncotă, lector universitar la SNSPA, a analizat procesul de radicalizare în contextul ascensiunii fulminante a tehnologiei.

În cadrul ultimului panel din ziua a treia, Valentin Nicolescu a prezentat, dintr-o perspectivă academică cele trei dimensiuni ale identității – generală, personală și colectivă – precum și modul în care acestea impactează identitatea și comportamentul individului în mediul online.

În cele din urmă, în cea de-a patra zi, participanții i-au cunoscut pe Anca Agachi și pe David Timiș, care, pe lângă faptul că au împărtășit o parte din experiența lor ca delegați de tineret ai României la ONU, i-au motivat pe tinerii Ambasadori să își îndrepte toate energiile în direcția îndeplinirii misiunii de Game Changers.

Discuția cu Anca și David a fost succedată de trei ateliere interactive de tip living library, ce au avut drept finalitate elaborarea declarației „The World 2.0”, simbol al ideilor, al spiritului de inițiativă și al potențialului tinerei generații de a acționă ca o forță de schimbare în societate.

Dorința de implicare și deschiderea profesioniștilor în ceea ce privește activitățile educaționale întreprinse de către tinerii care reprezintă viitoarea generație de decidenți politici, experți în domeniul economic sau militar, strategi, sau pur și simplu tineri care au capacitatea de a aduce o schimbare benefică în societate, este o dovadă că oamenii valoroși ai trecutului și mai ales ai prezentului formează oamenii valoroși ai viitorului.

 

Autori: Raluca Andreea Manea, Monica Paraipan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *